Παγκρεατίτιδα: συμπτώματα, θεραπεία, δίαιτα για παροξύνσεις

παγκρεατίτιδα του παγκρέατος

Η παγκρεατίτιδα είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή του παγκρεατικού ιστού με επακόλουθη παραβίαση των εκκριτικών και ενδοκρινικών λειτουργιών του οργάνου. Τις περισσότερες φορές, η ανάπτυξη της παθολογίας συνδέεται με τη συστηματική χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, το κάπνισμα, τη χολολιθίαση.

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της παγκρεατίτιδας, ένα άτομο βιώνει παρατεταμένο έντονο πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, η πέψη του διαταράσσεται και μπορεί να εμφανιστεί κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει τήρηση δίαιτας, λήψη φαρμάκων που διευκολύνουν την πέψη των τροφών, παυσίπονα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, γενικά, ο επιπολασμός της νόσου δεν εξαρτάται από το φύλο. Ωστόσο, η οξεία αλκοολική παγκρεατίτιδα είναι πιο συχνή στους άνδρες, η οποία σχετίζεται με μεγαλύτερο εθισμό στο αλκοόλ σε αυτόν τον πληθυσμό. Η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα σε ηλικία εργασίας από 30 έως 50 ετών. Στις γυναίκες, η ανάπτυξη παγκρεατίτιδας προκαλείται συχνότερα από τη νόσο των χολόλιθων.

Οι λόγοι

Η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από τοξικές επιδράσεις, αυτοάνοσες διεργασίες, να έχει κληρονομική προδιάθεση ή να γίνει επιπλοκή της νόσου των χολόλιθων. Η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η απόφραξη των χοληφόρων οδών από πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι οι πιο συχνές αιτίες παγκρεατίτιδας. Στην τελευταία περίπτωση, διαταράσσεται η εκροή του πεπτικού μυστικού του παγκρέατος στο δωδεκαδάκτυλο, γεγονός που οδηγεί στη στασιμότητα του και στην «αυτοπέψη» του οργάνου.

Τα προϊόντα αποσύνθεσης της αιθυλικής αλκοόλης έχουν άμεση τοξική επίδραση στα κύτταρα του παγκρέατος, καθώς και σε μια σειρά από φάρμακα (οιστρογόνα, σουλφοναμίδες, τετρακυκλίνη, ερυθρομυκίνη, θειαζίδες, μερκαπτοπουρίνη). Επιπλέον, η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ συνοδεύεται από πάχυνση της χολής, η οποία προδιαθέτει σε διαταραχή της βατότητας των χοληφόρων πόρων. Ο εθισμός στη νικοτίνη προδιαθέτει επίσης στην ανάπτυξη της νόσου, καθώς επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας στένωση του αυλού των αγγείων και μείωση της ροής του αίματος στα όργανα.

Η βλάβη στο πάγκρεας σχετίζεται επίσης με την κληρονομικότητα, συγκεκριμένα, μπορεί να προσδιοριστεί γενετικά ή να προκληθεί από συγγενείς αναπτυξιακές ανωμαλίες. Η αυτοάνοση παγκρεατίτιδα εμφανίζεται τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό με το σύνδρομο Sjögren, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και πολλές άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

Ταξινόμηση

Ανάλογα με τη φύση της πορείας της νόσου, διακρίνεται η οξεία ή η χρόνια παγκρεατίτιδα. Λόγω του περιστατικού, συμβαίνει:

 • τοξικό (αλκοολικό, μολυσματικό, φαρμακευτικό).
 • χολικός;
 • δυσμεταβολικό?
 • αυτοάνοσο?
 • ιδιοπαθη?
 • μετατραυματικό.

Σύμφωνα με τις κλινικές εκδηλώσεις, η παγκρεατίτιδα εμφανίζεται σε ήπιες, μέτριες ή σοβαρές μορφές.

Συμπτώματα

Οι κλινικές εκδηλώσεις της νόσου συνδέονται όχι μόνο με βλάβη στο ίδιο το όργανο, αλλά και με παραβίαση των εκκριτικών και ενδοκρινικών λειτουργιών του. Στην οξεία παγκρεατίτιδα, τα συμπτώματα είναι έντονα:

 • Έντονος πόνος στην επιγαστρική περιοχή, αριστερό υποχόνδριο, τοπική ή κυκλική φύση, που συχνά εκτείνεται κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη. Οι δυσάρεστες αισθήσεις επιδεινώνονται στην ύπτια θέση και μετά από λάθος στη διατροφή.
 • Αυξημένη σιελόρροια, ρέψιμο, ναυτία, συχνοί έμετοι που δεν φέρνουν ανακούφιση.
 • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ίσως η εμφάνιση πυρετού, ρίγη.
 • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και των βλεννογόνων. Συχνά παρατηρείται υγρασία και ωχρότητα του δέρματος, μέτριο κιτρίνισμα του σκληρού χιτώνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το δέρμα αποκτά επίσης κιτρινωπή απόχρωση. Ίσως η εμφάνιση μπλε κηλίδων στο σώμα, αιμορραγίες στον ομφαλό.
 • Δυσπεπτικές εκδηλώσεις - φούσκωμα, καούρα.
 • Ευερεθιστότητα, δακρύρροια, σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται παγκρεατογόνος ψύχωση.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης, έχει μια σταδιακή πορεία. Στο προκλινικό στάδιο, δεν υπάρχουν συμπτώματα της νόσου, οι αλλαγές στο πάγκρεας γίνονται τυχαίο εύρημα κατά την υπερηχογραφική σάρωση των κοιλιακών οργάνων. Κατά την περίοδο των αρχικών εκδηλώσεων, παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα επεισόδια έξαρσης της παγκρεατίτιδας με εκδηλώσεις χαρακτηριστικές της οξείας μορφής της νόσου. Σταδιακά, η συχνότητά τους μειώνεται, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν στην ενδιάμεση περίοδο: κοιλιακό άλγος, επεισοδιακός έμετος, ναυτία, διάρροια, μετεωρισμός.

Στο στάδιο των επίμονων συμπτωμάτων, υπάρχει πόνος στο άνω μισό της κοιλιάς, συχνά με ζωνοειδή χαρακτήρα. Ο ασθενής χάνει βάρος, ιδιαίτερα λόγω άρνησης τροφής λόγω φόβου αυξημένου πόνου. Αυξημένες εκδηλώσεις εκκριτικής και ενδοκρινικής ανεπάρκειας, όπως δυσπεψία, υπεργλυκαιμία.

Στο μέλλον, εμφανίζεται ατροφία του παγκρέατος. Ο πόνος μπορεί να γίνει λιγότερο έντονος ή να απουσιάζει, η συχνότητα των κρίσεων παγκρεατίτιδας μειώνεται. Το σκαμνί γίνεται χυλό, βρώμικο, με λιπαρή γυαλάδα. Παρατηρείται εξάντληση, αναπτύσσεται παγκρεατογόνος σακχαρώδης διαβήτης. Στο τελευταίο στάδιο εμφανίζονται συστηματικές επιπλοκές, πιθανώς κακοήθης εκφύλιση του ιστού του προσβεβλημένου οργάνου.

Επιπλοκές

Ανάλογα με τη μορφή, τη σοβαρότητα και το στάδιο της νόσου, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων επιπλοκών της παγκρεατίτιδας. Με μια προοδευτική μακροχρόνια πορεία της παθολογίας, είναι πιθανές παραβιάσεις της εκροής της χολής, ακολουθούμενες από αποφρακτικό ίκτερο, σχηματισμό αποστήματος, κύστεις, ανάπτυξη πυλαίας υπέρτασης, παγκρεατογόνο σακχαρώδη διαβήτη, παραπαγκρεατίτιδα, "ενζυματική" χολοκυστίτιδα, πνευμονία, εξιδρωματική πλευρίτιδα, παρανεφρίτιδα, καρκίνος του παγκρέατος.

Οι συνέπειες μιας οξείας διαδικασίας μπορεί να είναι:

 • περιτονίτιδα;
 • σηπτικό φλέγμα του οπισθοπεριτοναϊκού ιστού.
 • διαβρωτική αιμορραγία στα όργανα της πεπτικής οδού, αιμορραγία στην κοιλιακή κοιλότητα.
 • μηχανικός ίκτερος?
 • ασκίτης?
 • σχηματισμός εσωτερικών και εξωτερικών πεπτικών συριγγίων, αποστημάτων και διηθημάτων.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί σοκ, πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων με υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Διαγνωστικά

Ο εντοπισμός και η θεραπεία της παγκρεατίτιδας πραγματοποιείται από γενικό ιατρό και γαστρεντερολόγο μαζί με ενδοκρινολόγο, χειρουργό και άλλους ειδικούς. Συχνά, ασθενείς με οξεία μορφή της νόσου με επείγουσα ιατρική περίθαλψη καταλήγουν σε χειρουργικό νοσοκομείο, όπου πραγματοποιείται διαφορική διάγνωση παγκρεατικών βλαβών με οξεία σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα και άλλες παθολογίες.

Αφού διευκρινίσει τα παράπονα, συλλέξει ένα ιστορικό, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της διατροφής, των κακών συνηθειών, της συχνότητας των υποτροπών, των συνοδών ασθενειών του χοληφόρου συστήματος και της εξέτασης, ο γιατρός κατευθύνει τον ασθενή για εξετάσεις, καθώς και μελέτες οργάνων.

Ως μέρος της εργαστηριακής μελέτης ενός ασθενούς, πραγματοποιούνται τα ακόλουθα:

 1. Γενική κλινική ανάλυση αίματος. Υπάρχουν σημεία φλεγμονής: επιτάχυνση του ESR, λευκοκυττάρωση.
 2. Βιοχημεία αίματος. Για βλάβη στο πάγκρεας στην παγκρεατίτιδα, είναι η αύξηση της δραστηριότητας των ενζύμων (αμυλάση, λιπάση), η υπεργλυκαιμία, η υπολευκωματιναιμία και η υπασβεστιαιμία, η χολερυθριναιμία, καθώς και η αύξηση της δραστηριότητας των ηπατικών ενζύμων (ALT, AST, τρανσαμινάση), CRP. δυνατόν.
 3. Βιοχημική μελέτη ούρων. Διεξάγεται για τον προσδιορισμό της δραστηριότητας της αμυλάσης στα ούρα.
 4. Συμπρόγραμμα. χαρακτηριστική στεατόρροια.
 5. Προσδιορισμός της παγκρεατικής ελαστάσης στα κόπρανα.

Η ενόργανη διάγνωση της παγκρεατίτιδας περιλαμβάνει:

 • Το υπερηχογράφημα των κοιλιακών οργάνων είναι μια μέθοδος για την απεικόνιση του ίδιου του αδένα και των γύρω οργάνων.
 • SCT και MRI των εσωτερικών οργάνων για τη λήψη πιο λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τις ανατομικές αλλαγές σε αυτά.
 • Ενδοσκοπική ανάδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία για οπτικοποίηση του αυλού των αγωγών, λήψη παγκρεατικών εκκρίσεων, αφαίρεση λίθων.
 • ενδοσκοπική ελαστογραφία του παγκρέατος - σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την ακαμψία και την ακαμψία του ιστού, να αξιολογήσετε τον βαθμό αντικατάστασης του συνδετικού ιστού και την εκκριτική λειτουργία του οργάνου.
 • οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση για την εκτίμηση της κατάστασης των κοίλων πεπτικών οργάνων.

Θεραπευτική αγωγή

Θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια με τα πρώτα σημάδια παγκρεατίτιδας, τότε η πιθανότητα αποφυγής επιπλοκών και η μετάβαση της νόσου σε χρόνια μορφή θα είναι μεγαλύτερη. Σε έξαρση της νόσου συνιστάται η νηστεία.

Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από παγκρεατίτιδα πρέπει να ακολουθούν δίαιτα, να σταματήσουν το αλκοόλ και το κάπνισμα. Στη μεσογειακή περίοδο, θα πρέπει να τρώτε σε μικρές μερίδες αρκετές φορές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων στη διατροφή κυρίως τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες και βιταμίνες.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων από τις ακόλουθες ομάδες:

 • αναλγητικά για την ανακούφιση από τον πόνο στην παγκρεατίτιδα.
 • παγκρεατικά ένζυμα?
 • αναστολείς της έκκρισης υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.
 • ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά?
 • αντιβιοτικά?
 • ινσουλίνη;
 • βιταμίνες.

Με μια περίπλοκη πορεία της νόσου, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις οξέος κοιλιακού άλγους, ενδείκνυται ενδοσκοπική ή χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Η πρωταρχική πρόληψη της παγκρεατίτιδας είναι η αποφυγή του αλκοόλ, η κατανάλωση ποικίλης διατροφής χαμηλής σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων στη διατροφή, και όχι το κάπνισμα.

Η οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο σε άτομα που κάνουν τακτική κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και ως αποτέλεσμα μιας μόνο λήψης ποτών που περιέχουν αλκοόλ για λιπαρά, τηγανητά και πικάντικα σνακ σε μεγάλες ποσότητες. Η κλασματική, σωστή διατροφή στην παγκρεατίτιδα χρησιμεύει ως πρόληψη των παροξύνσεων της χρόνιας μορφής της.