Η δίαιτα του Ducan

Αυτή η δίαιτα αναπτύχθηκε από τον Γάλλο διαιτολόγο Pierre Dukan. Κέρδισε ιδιαίτερα μεγάλη δημοτικότητα το 2000, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "I Can't Lose Weight" από επιστήμονες, όπου περιγράφηκαν λεπτομερώς οι βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας. Η έκδοση έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 32 διαφορετικές γλώσσες. Έκτοτε, έχουν εκδοθεί άλλα πέντε βιβλία στα οποία ο Δρ Ντουκάν μοιράζεται συνταγές για πιάτα για κάθε μέρα. ("60 Days with Dr. Dukan", "350 Dukan Diet Recipes", "Dukan Diet Slow Cooker Recipes", "Dukan Diet Desserts").

Ο Δρ dukan και η δίαιτά του για απώλεια βάρους

Ωστόσο, αυτή η τεχνική έχει μικτή φήμη στην επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, το 2013, ένας Αμερικανός γιατρός, ειδικός στην απώλεια βάρους, Luris Aroniye, επέκρινε τη διατροφή σε ένα διεθνές σεμινάριο στην Αυστρία για τον μεταβολισμό των λιπιδίων και τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Υποστήριξε ότι οι μακροχρόνιες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των νεφρών και μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η τεχνική Pierre Dukan, αν και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, είναι σχεδόν πάντα γεμάτη με μια «κατάρρευση» και την επακόλουθη επιστροφή των χαμένων κιλών.

Από τον Ιανουάριο του 2014, ο Pierre Ducane έχει αφαιρεθεί από το μητρώο γιατρών για παραβίαση του επαγγελματικού κώδικα (αντιχειριζόταν την ιατρική σαν επιχείρηση και προώθησε το δικό του πρόγραμμα διατροφής πολύ επιθετικά). Αλλά ήδη το 2016, αυτή η μέθοδος κατετάγη 34 από τα 38 στην κατάταξη "Οι καλύτερες δίαιτες για υγιεινή διατροφή". Είναι σημαντικό ότι η λίστα με ένα τόσο πολλά υποσχόμενο όνομα δεν δημιουργήθηκε από κανέναν, αλλά από ένα αμερικανικό συμβούλιο ειδικών υγείας, αποτελούμενο από έμπειρους διατροφολόγους, ενδοκρινολόγους, καρδιολόγους και ψυχολόγους. Αν αναγνώρισαν τη μεθοδολογία του «ατιμασμένου» Γάλλου ως άξια αναφοράς στη λίστα με τα καλύτερα προϊόντα του κλάδου, τότε δεν είναι τόσο απλό με αυτό. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το κύριο πράγμα.

Συντομογραφίες (συντομογραφίες) της δίαιτας Dukan

Περιγράφοντας τη μεθοδολογία του σε άρθρα και βιβλία, ο Pierre Dukan χρησιμοποίησε ενεργά συντομογραφίες που ήταν από καιρό «δημοφιλείς», χρησιμοποιούνται ευρέως στο Διαδίκτυο και έχουν γίνει σχεδόν τυπικές για τη συζήτηση ορισμένων διατροφικών ζητημάτων:

Μείωση Αποκρυπτογράφηση
DD Η δίαιτα του Ducan
OO Πίτουρο βρώμης
ΕΠΙ πίτουρο σιταριού
RO Πίτουρο σίκαλης
QC Άμυλο καλαμποκιού
ZHZhK Κοκτέιλ καύσης λίπους
Sahzam, Sugarzam Υποκατάστατο ζάχαρης
Krahsod Ένα γεύμα που περιέχει άμυλο
BW Ημέρες καθαρής πρωτεΐνης
BO Ημέρες πρωτεϊνών και λαχανικών
Φ/Β Σωστό βάρος
τηλεόραση τρέχον βάρος
ZhV Επιθυμητό βάρος
HB Αρχικό βάρος
ΓΙΟΡΤΗ Εορταστικό γεύμα
κεφαλή Πρωτεϊνική Πέμπτη
COM Σκόνη άπαχου γάλακτος
KD Κρίσιμες μέρες
DOP Επιλέξιμα Προϊόντα
Κρουαζιέρα Διαπλεκόμενο στάδιο
Διορθώσετε Στάδιο ενοποίησης
στέλεχος Στάδιο σταθεροποίησης
1/1, 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2 Σχέδια που χρησιμοποιούνται στο στάδιο της εναλλαγής

Ο μηχανισμός δράσης της δίαιτας Dukan

Η βάση της δίαιτας είναι μια κατάσταση κέτωσης - μια φυσική μεταβολική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από λιμοκτονία των κυττάρων από υδατάνθρακες. Λόγω της μείωσης της ποσότητας των απλών σακχάρων, το σώμα μεταβαίνει σε έναν ειδικό τρόπο λειτουργίας, στον οποίο χρησιμοποιείται ενέργεια από τις δικές του λιπώδεις εναποθέσεις για την εξασφάλιση ζωτικής δραστηριότητας. Επομένως, η δίαιτα «σύμφωνα με τον Dukan» βασίζεται στην «ενισχυμένη» κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και στον περιορισμό της ποσότητας υδατανθράκων και λιπών:

 • πρωτεΐνη ζωικής ή φυτικής προέλευσης απορροφάται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του οποίου παρέχει μια μακροχρόνια αίσθηση κορεσμού.
 • για να αφομοιώσει τέτοια τροφή, το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από ό, τι για προϊόντα άλλων κατηγοριών (λίπη, υδατάνθρακες κ. λπ. ).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας Dukan

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές θετικές κριτικές σχετικά με το σύστημα διατροφής Dukan. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • αρκετά γρήγορη απώλεια βάρους.
 • δεν υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί στον όγκο των μερίδων.
 • είναι δυνατό να προσαρμόσετε το μενού στις δικές σας επιθυμίες και υλικές δυνατότητες: τα πιάτα με κρέας μπορούν να αντικατασταθούν με παραπροϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά, φθηνότερες ποικιλίες ψαριών.
 • δεν χρειάζεται να μετράτε θερμίδες.

Οι ειδικοί στην απώλεια βάρους προειδοποιούν τους ασθενείς ότι η απώλεια βάρους με τη δίαιτα Dukan είναι δυνατή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

Έλλειψη βιταμινών, μικροστοιχείων Η διατροφή Dukan προβλέπει αυστηρό περιορισμό ορισμένων τροφών που καταναλώνονται. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν λαμβάνει θρεπτικά συστατικά στις απαιτούμενες ποσότητες.
Αυξημένο στρες στα νεφρά Η διάσπαση των πρωτεϊνών στο πεπτικό σύστημα συνοδεύεται από την απελευθέρωση ακετόνης. Με σωστή, ισορροπημένη διατροφή, η απέκκρισή του είναι μικρή, είναι δηλαδή εντός των φυσιολογικών ορίων και ανεπαίσθητα. Μια μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό οίδημα, αναπνευστικές διαταραχές, καρδιακή δραστηριότητα, διαταραχές της συνείδησης, ακόμη και θάνατο.
Έλλειψη λιπιδίων Τα λίπη είναι ένα σημαντικό συστατικό για το ανθρώπινο σώμα, διασφαλίζουν την κανονική λειτουργία πολλών συστημάτων. Μια παρατεταμένη έλλειψη θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πολλών ορμονών, διαταραχή των εσωτερικών οργάνων. Οι λάτρεις της δίαιτας Dukan υποφέρουν συχνά από διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αδυναμία σύλληψης.
Απώλεια βάρους μέσω κέτωσης Στο πρώτο στάδιο, η απώλεια βάρους συμβαίνει λόγω απώλειας υγρών. Σε αυτή την περίπτωση, κατά κανόνα, δεν παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες. Μόλις το σώμα αρχίσει να χρησιμοποιεί το σωματικό λίπος ως καύσιμο, το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση κέτωσης, ξεκινά μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση πολλών συστημάτων, που συνοδεύεται από ημικρανίες, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Γλυκαντικά Ο Pierre Dukan προτείνει να αντικατασταθούν τα συνηθισμένα γλυκά με εναλλακτικά που παρασκευάζονται με γλυκαντικά. Η πιο γνωστή είναι η ασπαρτάμη. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 90 συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρήση του. Επιπλέον, οι συνέπειες είναι πραγματικά καταστροφικές: από σπασμούς και πόνους στις αρθρώσεις μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας και ερυθηματώδη λύκο.
Δηλητηρίαση από προϊόντα διάσπασης πρωτεϊνών Το σώμα μπορεί να απορροφήσει μόνο μια ορισμένη ποσότητα πρωτεΐνης. Όλα τα άλλα θα σαπίσουν μέσα στα έντερα, απελευθερώνοντας τοξικά προϊόντα αποσύνθεσης. Αυτό μπορεί να αποδεικνύεται από την κακοσμία του στόματος, που συχνά συναντάται σε όσους χάνουν βάρος σύμφωνα με το σύστημα Dukan.
Δυσπεψία, προβλήματα με τα κόπρανα Η μη επεξεργασμένη πρωτεΐνη προκαλεί την ενεργοποίηση της παθογόνου μικροχλωρίδας, η οποία διαταράσσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη φυτικών ινών, φυτικών ινών και λιπών μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια δυσκοιλιότητα.

Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από τη μετάβαση σε δίαιτα.

Από πού να ξεκινήσετε

Θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία για μια δίαιτα με μια προσεκτική μελέτη των σταδίων της. Κάθε ένα από αυτά θα συζητηθεί λεπτομερέστερα σε ξεχωριστή παράγραφο του άρθρου. Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τις βασικές αρχές και διατάξεις, τα απαραίτητα προϊόντα για πρώτη φορά. Ο Pierre Ducan συμβουλεύει να καθαρίσετε το ψυγείο από τα «απαγορευμένα» προϊόντα. Κατά τη γνώμη του, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθούν οι βλάβες.

Η διαδικασία της διάσπασης των πρωτεϊνών, όπως ήδη αναφέρθηκε, συνοδεύεται από την απελευθέρωση τοξικών ουσιών. Επομένως, είναι απαραίτητο να πίνετε αρκετό καθαρό πόσιμο νερό κάθε μέρα. Ο συνήθης κανόνας είναι 30 g ανά 1 κιλό βάρους για όσους θέλουν να χάσουν βάρος - περίπου 1, 5-2 λίτρα ημερησίως. Το νερό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των δηλητηρίων από το σώμα, ανακουφίζοντας κάπως το βάρος των νεφρών και των οργάνων του απεκκριτικού συστήματος.

Είναι επίσης καλύτερο να μελετάτε βιβλία με συνταγές (για παράδειγμα, να δημιουργήσετε το πιο ποικίλο μενού για τον εαυτό σας για την εβδομάδα). Συνιστάται να προγραμματίζετε με σαφήνεια τη διατροφή για τις επόμενες 2-3 ημέρες, κάνοντας μια ακριβή λίστα με τις αγορές παντοπωλείου εκ των προτέρων. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή απρογραμμάτιστων γευμάτων, επιβλαβών "τσιμπολόγημα".

Η ουσία της πρωτεϊνικής δίαιτας Dukan

Η ουσία της πρωτεϊνικής δίαιτας μπορεί να περιοριστεί στις ακόλουθες βασικές αρχές:

 1. Τα προϊόντα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: απαγορευμένα και επιτρεπόμενα.
 2. Η βάση της διατροφής είναι τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες.
 3. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη αποκλείονται σχεδόν εντελώς.
 4. Η ποσότητα της πρόσληψης αλατιού ελαχιστοποιείται, καθώς συγκρατεί νερό στον οργανισμό.
 5. Τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονται, μόνο στα τελικά στάδια επιτρέπεται η χρήση ξηρού λευκού κρασιού για μαγείρεμα.
 6. Τα προϊόντα από τη λίστα "επιτρεπόμενα" είναι πρακτικά απεριόριστα ως προς την ποσότητα κατανάλωσης.
 7. Το πίτουρο βρώμης είναι ένα από τα βασικά είδη διατροφής. Βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Χαρακτηριστικά της διατροφής σύμφωνα με τον Dukan

Δεν θα είναι εύκολο να παραμείνετε στη δίαιτα Dukan για πολύ καιρό. Οι ακόλουθες συστάσεις θα βοηθήσουν το σώμα να προσαρμοστεί κάπως, να προετοιμαστεί για μια σοβαρή δοκιμή:

 • θα πρέπει να σκεφτείτε τη διατροφή εκ των προτέρων: μειώστε σταδιακά τις μερίδες, προσθέστε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, παρακολουθήστε την ισορροπία του νερού.
 • μελετήστε τις συνταγές εκ των προτέρων, μαγειρέψτε μερικές από αυτές. Ένα βαρετό, μονότονο μενού είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την κατάρρευση.
 • στο πρώτο στάδιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα έτοιμο μενού την ημέρα. Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αναλυτικούς πίνακες, βάσει των οποίων μπορείτε να επιλέξετε μια δίαιτα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
 • Το άγχος και η υπερκόπωση πρέπει να αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν.

Οι τέσσερις φάσεις της δίαιτας Dukan

Η δίαιτα Dukan έχει τέσσερις κύριες φάσεις:

 1. Μια επίθεση κατά την οποία συμβαίνει η κύρια απώλεια βάρους. Διαρκεί περίπου πέντε ημέρες.
 2. Εναλλαγή με στόχο τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
 3. Η διόρθωση σάς επιτρέπει να διορθώσετε το αποτέλεσμα. Η διάρκεια αυτής της φάσης υπολογίζεται σύμφωνα με έναν συγκεκριμένο τύπο και εξαρτάται από τον αριθμό των κιλών που χάνονται.
 4. Σταθεροποίηση που σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίθεση - η πρώτη φάση της δίαιτας

Η επίθεση είναι η πρώτη και συντομότερη περίοδος της δίαιτας Dukan, που διαρκεί από δύο έως δέκα ημέρες. Όλα εξαρτώνται από το ποσό των επιπλέον κιλών. Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε το ιδανικό βάρος είναι να αφαιρέσετε το 100 από το ύψος σε εκατοστά. Για παράδειγμα, για ύψος 168 εκατοστών, το βέλτιστο βάρος σώματος θα είναι 168-100 = 68 κιλά.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε τη διάρκεια της φάσης επίθεσης:

Αριθμός επιπλέον κιλών Διάρκεια
Λιγότερο από 5 ένας
Λιγότερο από 10 3
10 έως 20 5
Πάνω από 20 6-10

Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 • ακολουθήστε αυστηρά το μενού, μην παραλείπετε γεύματα.
 • καταναλώστε τουλάχιστον 1-2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά.
 • Μην περιορίζεστε σε μεγέθη μερίδων.
 • αποκλείστε την προπόνηση υψηλής έντασης, αρκεί ένα ελαφρύ περπάτημα.

Λίστα επιτρεπόμενων προϊόντων:

 • βοδινό κρέας;
 • κρέας αλόγου;
 • μοσχαρίσιο;
 • εντόσθια: γλώσσα και συκώτι.
 • πουλί;
 • κουνέλι;
 • ζαμπόν από οποιοδήποτε κρέας με περιεκτικότητα σε λιπαρά έως και 4%.
 • φρεσκα ΨΑΡΙΑ;
 • καπνιστό ψάρι με κλάσμα μάζας λίπους όχι μεγαλύτερο από 10%.
 • κονσερβοποιημένα ψάρια χωρίς λάδι.
 • θαλασσινά;
 • αυγά κοτόπουλου (μόνο πρωτεΐνη)?
 • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
 • καφές Τσάι.

Λίστα απαγορευμένων προϊόντων:

 • χοιρινό;
 • αρνίσιο κρέας;
 • ζάχαρη;
 • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αλευριού.
 • φυτικό λάδι;
 • βούτυρο;
 • κέτσαπ;
 • μαγιονέζα;
 • κρέμα γάλακτος.

Επιτρέπονται σε λογικές ποσότητες:

 • έως δύο κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας χωρίς ζάχαρη.
 • ζωμός τριανταφυλλιάς, φτιαγμένος από δύο κουταλιές της σούπας μούρα.
 • ζελατίνη, άγαρ-άγαρ;
 • ραβδιά καβουριών έως και 8 κομμάτια ημερησίως.
 • λεμόνι ως καρύκευμα?
 • βαλσάμικο ξύδι;
 • σάλτσα σόγιας;
 • κύμινο, μαϊντανός, κρεμμύδι?
 • υποκατάστατα ζάχαρης.

Προτιμώμενοι τρόποι μαγειρέματος:

 • διπλός λέβητας?
 • ψηνω στα καρβουνα;
 • φούρνος;
 • ψήσιμο χωρίς λάδι ή λίπος.

Εναλλαγή - δεύτερη φάση

Σε αυτή τη φάση:

 1. Οι ημέρες πρωτεΐνης πρέπει να εναλλάσσονται με ημέρες πρωτεΐνης-λαχανικών.
 2. Κατά τη διάρκεια των ημερών πρωτεΐνης, μπορείτε να τρώτε όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται στη λίστα με τα επιτρεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο.
 3. Το σχήμα εναλλαγής μπορεί να είναι διαφορετικό, επιλέγεται σύμφωνα με συναισθήματα, προσωπικές προτιμήσεις. Μπορεί να είναι 1/1 (μία ημέρα πρωτεΐνης, μία ημέρα πρωτεΐνης-λαχανικών) ή 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2.
 4. Τα λαχανικά πρέπει κατά προτίμηση να καταναλώνονται ωμά ή στον ατμό, ψητά, βραστά και βραστά, ψημένα στο φούρνο.
 5. Οι σαλάτες δεν πρέπει να καρυκεύονται με λάδι, αλλά μπορούν να προστεθούν γιαούρτι χωρίς λιπαρά, ξύδι βαλσάμικο, σκόρδο και βότανα.
 6. Είναι ακόμα απαραίτητο να καταναλώνετε 1-2 κουταλιές της σούπας πίτουρο σιταριού καθημερινά.
 7. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξηθεί προσθέτοντας ένα μικρό σετ ασκήσεων ενδυνάμωσης στις καθημερινές βόλτες.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες, υπάρχει μια στάση στο βάρος: δεν μετατοπίζεται από μια συγκεκριμένη τιμή ακόμη και με έλλειμμα θερμίδων. Αυτό είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, λόγω των προστατευτικών αντιδράσεων του οργανισμού.

Τα ακόλουθα λαχανικά μπορούν να προστεθούν στη λίστα με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα:

 • αγγούρια?
 • ντομάτες;
 • ραπανάκι;
 • σπανάκι;
 • σπαράγγια και σπαράγγια φασόλια?
 • λάχανο;
 • σέλινο;
 • πράσο;
 • άνηθο;
 • οποιαδήποτε σαλάτα?
 • μελιτζάνα;
 • κολοκύθι;
 • μανιτάρια?
 • πιπέρι.

Κάτω από την απαγόρευση είναι: μπιζέλια, φακές, κόκκινα και λευκά φασόλια, πατάτες, καλαμπόκι. Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση καρότων και παντζαριών.

Φάση - ενοποίηση (ενοποίηση)

Στο στάδιο της στερέωσης, το βάρος δεν αλλάζει. Αυτή η φάση βοηθά ένα άτομο να επιστρέψει σε μια πιο οικεία διατροφή, να προσαρμοστεί εκ νέου σε αυτήν. Αυτή η περίοδος θεωρείται η πιο δύσκολη: λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να επεξεργαστούν ανεξάρτητα τις διατροφικές συνήθειες, να απαλλαγούν από συμπλέγματα, αμφιβολίες για τον εαυτό τους και να έρθουν σε αρμονία με το σώμα τους. Όλα αυτά είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν με την υποστήριξη ενός ικανού ψυχολόγου. Η έλλειψη ψυχολογικών συστάσεων και υποστήριξης μπορεί να θεωρηθεί ένα άλλο μειονέκτημα της δίαιτας Dukan - μπορεί να είναι δυνατό να υπομείνετε κακουχίες, περιορισμούς, αλλά πώς να μάθετε να ζείτε ξανά στο «νέο-παλιό» σώμα σας;

Έτσι, η μέθοδος απώλειας βάρους "από την Dukan" έχει χρησιμοποιηθεί, φτάνει στο τέλος της, απομένει το τελευταίο βήμα - αποφασίστε για τη διάρκεια της αποκατάστασης. Εξαρτάται από τον αριθμό των κιλών που χάνονται:

Ο αριθμός των κιλών που πετάχτηκαν Διάρκεια της φάσης στερέωσης
Λιγότερο από 5 60-90 ημέρες
5 έως 10 Τουλάχιστον 100 ημέρες
10 ή περισσότερα Τουλάχιστον 200 ημέρες

Σε αυτό το στάδιο:

 • Πρόσθετα προϊόντα εισάγονται στο μενού, αλλά οι μερίδες τους είναι αυστηρά περιορισμένες.
 • 6 ημέρες την εβδομάδα είναι απαραίτητο να τηρείτε μια δίαιτα πρωτεϊνών-λαχανικών, μια μέρα προορίζεται για πρωτεϊνούχα τρόφιμα.
 • συνεχίστε να καταναλώνετε 1-2 κουταλιές της σούπας πίτουρο καθημερινά.
 • αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα, αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια της προπόνησης σε 40-60 λεπτά.

Αυτή η φάση θα πρέπει να χωριστεί σε δύο περίπου ίσα διαστήματα, καθένα από τα οποία θα αντιστοιχεί σε νέα προϊόντα:

Προϊόντα που θα εισαχθούν στο πρώτο μισό της φάσης ενοποίησης Προϊόντα που θα εισαχθούν στο δεύτερο μισό της φάσης ενοποίησης
 • ψωμί ολικής αλέσεως, πίτουρο - έως δύο φέτες την ημέρα.
 • μερίδα φρούτων καθημερινά.
 • μια μερίδα αμυλούχων τροφίμων - μία την εβδομάδα.
 • ένα γιορτινό, αγαπημένο πιάτο την εβδομάδα.
 • δύο μερίδες αμυλούχων τροφών την εβδομάδα.
 • δύο εορταστικά γεύματα την εβδομάδα (αλλά σε διαφορετικές ημέρες).

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να εισαχθούν μαζί με λαχανικά και να χρησιμοποιηθούν ως σνακ.

Φάση - Σταθεροποίηση

Ο Pierre Ducane και οι υποστηρικτές της δίαιτας που φέρει το όνομά του διαφημίζουν αυτή τη μέθοδο διατροφής ως πλήρη, ισορροπημένη και απόλυτα κατάλληλη για να τηρηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Διευκρινίζει:

 1. Θα πρέπει να τρώτε σύμφωνα με τους κανόνες της φάσης ενοποίησης.
 2. Είναι καλύτερα να παίρνετε λαχανικά και ζωικές πρωτεΐνες ως βάση της δίαιτας.
 3. Είναι απαραίτητο να κανονίσετε μια ημέρα εκφόρτωσης την εβδομάδα - πρωτεΐνη πρωτεΐνης Πέμπτη.
 4. Αξίζει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε πίτουρο βρώμης.
 5. Μην ξεχνάτε τον ημερήσιο κανόνα του καθαρού πόσιμου νερού.
 6. Πραγματοποιήστε 3-4 ολοκληρωμένες προπονήσεις την εβδομάδα, περπατήστε καθημερινά για τουλάχιστον 25 λεπτά.

Η απόκλιση από αυτούς τους κανόνες, σύμφωνα με τον Dukan και τους οπαδούς του, απαγορεύεται αυστηρά, διαφορετικά τα χαμένα κιλά θα επιστρέψουν.

Κατανομή δίαιτας

Ωστόσο, η μακροχρόνια διατροφή «σύμφωνα με τον Dukan» εξακολουθεί να οδηγεί σε σοβαρές αλλαγές στο σώμα. Τα άτομα που χάνουν βάρος παρουσιάζουν συχνά ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων, διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας και γενική επιδείνωση της ευημερίας. Ο οργανισμός θα απαιτήσει προϊόντα από τη λίστα των απαγορευμένων ειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε βλάβη αργά ή γρήγορα. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Στασιμότητα κατά τη φάση της επίθεσης
 • δεν χρειάζεται να σταματήσετε τη δίαιτα ή να την ξεκινήσετε ξανά.
 • αυξήστε τη διάρκεια της φάσης κατά μία ημέρα.
 • πίνετε περισσότερα υγρά: καθαρό νερό, πράσινο τσάι.
 • αυξήστε τη διάρκεια των περιπάτων έως και μία ώρα.
Stall στο στάδιο της εναλλαγής
 • τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες μετά την κατανομή, τηρήστε τη διατροφή των πρωτεϊνών.
 • Αυξήστε την πρόσληψη υγρών.
 • μειώστε την ποσότητα αλατιού στη διατροφή.
 • αυξήστε τη διάρκεια της προπόνησης, τη διάρκεια της βόλτας.
Στασιμότητα στο στάδιο της ενοποίησης Δεδομένου ότι αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τη χρήση 1-2 εορταστικών πιάτων την εβδομάδα, αρκεί να αποκλείσετε το πλησιέστερο σύμφωνα με το σχέδιο.

Στην πραγματικότητα, μια βλάβη μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρά προβλήματα. Ειδικά αν παρατηρηθεί κόπωση, μείωση της αρτηριακής πίεσης, απώλεια συγκέντρωσης και προσοχής. Οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση συνιστούν να αναβληθεί για λίγο η δίαιτα και να υποβληθεί σε ολοκληρωμένη κλινική εξέταση.

Το βάρος δεν ξεκολλάει

Όπως ήδη αναφέρθηκε, στην αρχή του δεύτερου σταδίου, το βάρος μπορεί να ανέλθει σε ένα ορισμένο σημείο. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

 1. Η απώλεια βάρους δεν καταναλώνει αρκετά υγρά.
 2. Υπάρχει περίσσεια αλατιού στη διατροφή.
 3. Η αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, διάφορες ορμονικές διαταραχές και αλλαγές.
 4. Υπάρχει υποδυναμία - έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
 5. Παραβίαση της δίαιτας, κάποιοι άλλοι καθιερωμένοι κανόνες.

Οι ακόλουθες συστάσεις θα σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το βάρος από το νεκρό σημείο:

 • είναι απαραίτητο να αποκλείσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το μενού για λίγο.
 • Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε πίτουρο βρώμης: η αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από πεπτικά προβλήματα.
 • αύξηση του ποσοστού καθαρού πόσιμου νερού.
 • κάνουν τις προπονήσεις μεγαλύτερες, πιο έντονες.

Η εξασθένιση του βάρους σε ένα ορισμένο επίπεδο μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ανάπτυξη παθήσεων του θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να εντοπίσει τις αληθινές αιτίες.

Βλάβες και αντενδείξεις

Η δίαιτα Dukan αντενδείκνυται αυστηρά σε ορισμένες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Άτομα με μεταβολικές διαταραχές.
 2. Ασθενείς με διαβήτη.
 3. Παρουσία παθολογιών των νεφρών, του ήπατος, του πεπτικού συστήματος.
 4. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
 5. Κορίτσια με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο.

Για άτομα χωρίς αυτά τα προβλήματα, η χρήση της δίαιτας Dukan είναι αποδεκτή, αλλά - και πάλι - είναι ασφαλές να επικοινωνήσετε με τέτοιες δοκιμές μόνο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

Γνώμη ειδικού

Το Διαδίκτυο περιέχει πολλές δίαιτες που διαφέρουν ως προς το όνομα, την αποτελεσματικότητα και την αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους, τη σύνθεση, τους περιορισμούς, τις κριτικές. Λοιπόν, ποια δίαιτα πρέπει να επιλέξετε; Η ανάγνωση κριτικών από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να κατανοήσετε αυτό το πρόβλημα πολύ βαθύτερα, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ευνοϊκό για την υγεία. Το να θέτεις έναν στόχο και να εστιάζεις μόνο στην απώλεια βάρους είναι πολύ επικίνδυνο και όχι ανθεκτικό. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε στην ανάλυση της περίφημης δίαιτας Dukan. Οι κριτικές σχετικά με αυτό είναι ως επί το πλείστον θετικές, το μενού είναι αρκετά πλήρες, ενδιαφέρον.

Πρώτον, η διατροφή περιέχει πρωτεΐνη. Το κρέας αφομοιώνεται περισσότερο στο στομάχι (3-3, 5 ώρες), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να λιμοκτονήσετε, σε αντίθεση με τις συμβατικές δίαιτες. Επίσης δεν υπάρχουν περιορισμοί χρόνου και θερμίδων, κάτι που διευκολύνει ψυχολογικά την τήρηση των αρχών της διατροφής. Αν αναλογιστούμε τη δεύτερη και την τρίτη φάση αυτής της δίαιτας, τότε το φαγητό δεν είναι μόνο χορταστικό, αλλά και ποικίλο, καθώς τα λαχανικά και τα φρούτα περιλαμβάνονται στη διατροφή. Το σώμα δεν έχει ανάγκη από το φαγητό που φάγατε πριν.

Λοιπόν, ας συνοψίσουμε. Η δίαιτα Dukan προσφέρει:

 • γρήγορη απώλεια βάρους?
 • χωρίς περιορισμούς στο χρόνο, τις θερμίδες και την ποσότητα του φαγητού.
 • μια ποικιλία τροφίμων, η οποία σας επιτρέπει να μαγειρεύετε τον μέγιστο αριθμό διαφορετικών πιάτων και έτσι να αποτρέπετε τη διατροφική κατάθλιψη.
 • Στη δεύτερη φάση προστίθενται λαχανικά και φρούτα.
 • Μετά από μια τέτοια δίαιτα, οι γευστικές συνήθειες αλλάζουν.
 • αλλάζει κυριολεκτικά την οπτική της ζωής.

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για το ανθρώπινο σώμα. Καλός μεταβολισμός, όμορφα μαλλιά, τονωμένο δέρμα κ. λπ. Παρόλα αυτά, η περίσσεια πρωτεΐνης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ασθενειών. Πρώτα απ 'όλα, τα νεφρά αρχίζουν να υποφέρουν, καθώς αυξάνεται το φορτίο, ως αποτέλεσμα, αρχίζουν να λειτουργούν ατελώς, η απόδοση επιδεινώνεται, συσσωρεύεται οξύ και, ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται συμπτώματα που χαρακτηρίζουν την κυστίτιδα και την πυελονεφρίτιδα. Και, αν δεν σταματήσει έγκαιρα, τότε τα πράγματα μπορούν να φτάσουν μέχρι τη μεταμόσχευση οργάνων. Το συκώτι αρχίζει επίσης να υποφέρει. Έτσι, σε αυτό το φόντο, εμφανίζεται δηλητηρίαση, η διαδικασία διήθησης επιβραδύνεται, τα αιμοφόρα αγγεία υποφέρουν και το ήπαρ αυξάνεται σε μέγεθος. Αυτό περιλαμβάνει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Εμφανίζεται κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και η όραση επιδεινώνεται. Αλλά δεν θα παρακάμψουμε το γαστρεντερικό σωλήνα. Υπάρχει τάση για δυσκοιλιότητα, διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου. Ας συνοψίσουμε:

 • πολλές αντενδείξεις (κύηση και γαλουχία, παιδιά κάτω των 18 ετών, προβλήματα με τα νεφρά και τις αρθρώσεις).
 • ανεπάρκεια βιταμινών (προβλήματα με το δέρμα και το νευρικό, καρδιαγγειακό σύστημα).
 • ανεπάρκεια λίπους (χοληδόχος κύστη, δυσκοιλιότητα, ορμονική ανισορροπία).
 • λόγω έλλειψης υδατανθράκων, η πνευματική εργασία επιβραδύνεται.
 • μια μικρή ποικιλία λαχανικών?
 • περιορισμός στα φρούτα (κεράσι, μπανάνα, σταφύλια) και μικρές μερίδες.
 • είναι αδύνατο για υπερτασικούς ασθενείς.
 • είναι αδύνατο με γαστρεντερική νόσο.
 • αθηροσκλήρωση?
 • Διαβήτης;
 • αλλεργικοί πάσχοντες?
 • επιρρεπείς σε κατάθλιψη?
 • είναι αδύνατο για άτομα που δεν ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα.
 • άτομα με υψηλή συγκέντρωση εργασίας (γιατροί και οδηγοί).
 • συνέπειες: καρδιακές παθήσεις και καρκίνος του μαστού.
 • κατά την πρώτη φάση, μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τα νεφρά.
 • διαταράσσει το μεταβολισμό?
 • αυξάνει το επίπεδο της χοληστερόλης.
 • προβλήματα του ορθού.

Λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Οι δίαιτες πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες. Δεν μπορείτε να καθίσετε σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή μια ανισορροπία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες. Πριν αποφασίσετε να μειώσετε το βάρος σε αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι να μην βλάψετε τον εαυτό σας.